Thuis Zoek Mail
NIEUW


Geschiedenis

Columbus ontdekt tabak, en ook nog Amerika.
Het roken van tabak heeft men in Europa leren kennen na de ontdekkingsreizen van Columbus. De bewoners van Amerika, door Columbus Indianen genoemd omdat hij in de veronderstelling verkeerde in Indiƫ geland te zijn, rookten gedroogde bladeren in een pijp die "tabaco" heette. Deze naam ging over op het kruid dat gerookt werd en zo zou de naam "tabak" ontstaan zijn. De leiders van de ontdekkingstochten schonken in eerste instantie niet veel aandacht aan het gebruik van tabak. Het toegeven aan dergelijke Indiaanse gewoonten werd als iets minderwaardigs beschouwd: men rangschikte het verwekken van walm uit de gedroogde bladeren tot de vele heidense gebruiken, die bij deze volkeren in gebruik waren. Alleen matrozen en soldaten probeerden het wel eens, maar dat moest dan in het geheim gebeuren.

Tabak is goed voor de gezondheid
In de zestiende eeuw brachten Spaanse zeelui wel eens een voorraadje tabak mee en vertoonden hun kunsten aan het volk. Toch heeft het lang geduurd eer tabak als genotmiddel in Europa werd gebruikt. Aanvankelijk werd het uitsluitend gebruikt als geneesmiddel. Het zou tegen allerlei kwalen helpen. Als men hoofdpijn had, was het voldoende om een tabaksblad tegen het voorhoofd te houden en weg was de pijn! Overal in Europa werd nu tabak aangeplant ter bestrijding van alle mogelijke ziekten. Gerookt werd er slechts door enkele zeelui, die dit tijdens hun reizen hadden geleerd, maar daarmede over het algemeen slechts afschuw wekten.

Een heidens gebruik wordt overgenomen
Het roken heeft merkwaardigerwijs via Engeland zijn intrede in Europa gedaan. In Noord-Amerika werd door Engelse kolonisten tabak verbouwd in een streek die Virginia werd genoemd. De eerste kolonisten die uit Virginia naar hun moederland terugkeerden, trokken te Londen algemeen de aandacht doordat zij uit pijpen tabak rookten. Vooral het uitblazen van de rook door de neus maakte diepe indruk. In Londen ging het weldra tot de goede toon behoren om aan dit nieuwe gebruik mee te doen. Er kwamen tabakshuizen, zoals er al wijn- en bierhuizen waren, en men sprak ook van tabak drinken; in Nederland noemde men het "toeback suyghen". Het was echter alleen weggelegd voor rijke mensen, want tabak bleef voorlopig erg duur. Het heeft toen weinig gescheeld of het gebruik van tabak was weer geheel uitgebannen. Niemand minder dan Jacobus I, de koning van Engeland, ging zich ermee bemoeien. Om het misbruik van tabak tegen te gaan, gaf hij een geschrift uit waarin hij tegensprak dat tabak enige geneeskundige kracht zou hebben en voor gezonde mensen noemde hij het roken een barbaars insluipsel en een ernstig gevaar voor de Engelse natie, want de flinkheid der mannen zou door deze slechte gewoonte stellig achteruitgaan. Doch zijn onderdanen wilden niet luisteren en gingen er mee door.

Op tabak wordt belasting geheven
Jacobus I werd opgevolgd door Karel I. Deze voerde een schitterende hofhouding die veel geld kostte. Tabak werd door hem zwaar belast en nu mochten de Engelsen zoveel roken als zij wilden, want uit de belastingen kon Karel I de gelden voor zijn hofhouding putten. Langzamerhand kreeg het roken in allerlei landen ook steun in de hoogste kringen.

De sigaar wint terrein
Tot dusver was, afgezien van het pruimen door het scheepsvolk en het snuiven, vooral in de hogere Franse kringen, de pijp steeds het middel tot het genieten van tabak geweest. Tegen het einde van de 18e eeuw kwam het roken van sigaren via Spanje, waar in Sevilla de eerste Europese sigarenfabriek in 1731 werd opgericht, ook in andere Europese landen in zwang. Nu werd het roken opeens zeer populair: de gehele samenleving in al haar geledingen deed er aan mee.

Nederland als uitzondering
In tegenstelling tot andere staten liet men in Nederland de fabricage van sigaren over aan het particulier initiatief. Omdat er ook niet teveel belasting werd geheven ontstond een goed en goedkoop produkt, dat wat de prijs betreft, binnen ieders bereik viel. In Nederland ontstond dan ook een verbruik van sigaren dat ver boven dat in de overige landen lag. Aanvankelijk waren het vooral de zogenaamde thuiswerkers, die een groot aandeel in de produktie hadden. Langzamerhand echter maakte de techniek zich ook van het sigarenmaken meester en ontstonden de sigarenfabrieken zoals wij die thans kennen.


Aansprakelijkheid en Copyright
Thuis Zoek Mail


Laatste document aanpassing: 5:02 PM on 28-01-96