Thuis Zoek Mail
NIEUW


Losse notities

Roken in goed gezelschap
We gaan hier nu niet de voordelen van het sigaar roken in clubverband opnoemen. We bedoelen juist het soort gezelschap waar niet iedereen rookt. Slechts in enkele van de zeer goede horeca-gelegenheden bestaat de mogelijkheid, na het eten de koffie en after-dinner sigaar te nuttigen in een aparte ruimte, waar de rook de overige gasten die nog aan tafel zitten, niet kan storen. Toch is met enig beleid nog wel het één en ander te regelen. Sommige restaurants hebben een aparte ruimte voor gezelschappen. Als wij met het sigarengezelschap gaan dineren laten we ons meestal in een aparte ruimte, of zo ver mogelijk van de andere bezoekers verwijderd neerzetten. Is voor ons ook lekker rustig. Wie met slechts enkelen gaat dineren zal soms de keuze moeten maken: of mogelijk de andere gasten belasten met sigarenrook, of zelf niet roken. Het is nu eenmaal een feit dat niet-rokers de geur van een sigaar veel meer stoort dan van een sigaret. Hoewel het aroma van de zwaar gesausde sigaret eigenlijk veel opdringeriger is.

Gelukkig is het nog niemand gelukt met bewijzen te komen voor de stelling dat passief meeroken de gezondheid schaadt. Mocht dat ooit lukken, dan zou de anti-rook lobby een krachtig wapen in handen krijgen. Voorlopig is ongewenste rook voor een ander alleen hinderlijk. Maar dat lijkt ons voldoende reden om ons goed te realiseren in welk gezelschap we roken.

Een ander imago voor de sigarenroker (m/v)
Het beeld van de rechtse kapitalist met een dikke sigaar in het hoofd bepaalt hardnekkig het imago van de sigarenroker. Dit beeld wordt aangevuld met de herinnering aan opa die gematteerde bolknaks rookt. Een ietwat decadent, stoffig imago. Gelukkig zijn er ook verlichte geesten, die wat verder om zich heen kijken. Kijkend naar Cuba zien we Che Guevara en Fidel Castro, beiden sigarenrokers. Van hen kan je veel zeggen, maar niet dat het rechtse kapitalisten zijn. Verder vinden wij in het gilde der sigarenrokers veel artiesten, zie bijvoorbeeld de sigarenrokers van het jaar Marthe Röling en Henk Westbroek. Schrijvers, als Harry Mulisch, die achterop één van zijn boeken poseert met een lange panatella. En steeds meer vrouwen, waarvan er helaas nog te veel zijn die denken dat een grote sigaar roken onvrouwelijk is en daarmee zichzelf te kort doen.

Toch is het wel begrijpelijk dat sigaren roken meer gedaan wordt door mensen die niet met de handen werken. Je kan nu eenmaal makkelijker sigaar roken wanneer je diep over iets nadenkt dan wanneer men bijvoorbeeld onder een auto ligt te sleutelen of in een fabriek koekjes moet inpakken. Een sigaar houd je niet tussen de tanden vast, en je kunt hem ook niet als een sigaret achteloos in een mondhoek laten hangen want dan valt ie op de grond. Bovendien is voor een sigaar rust nodig. Vandaar dat je je makkelijker Sigmund Freud tijdens een sessie met een sigaar kan voorstellen dan bijvoorbeeld Ronald Koeman tijdens Nederland-Duitsland. Zelfs niet op de reservebank.

Maar eigenlijk kan iedereen sigaar roken. Zo duur is het niet. Wie de prijs van een sigaar met die van één sigaret vergelijkt, vindt sigaren duur. Hij of zij vergeet dan dat je van sigaren gewoonlijk veel minder exemplaren op een dag rookt. Er zijn genoeg mensen die elke dag een pakje sigaretten van rond de 5 gulden roken. Dat zijn drie goede sigaren. Uit onze bezoekersenquête in 1992 bleek dat de gemiddelde bezoeker 12,2 sigaren per week rookte. Dat is 1,75 sigaren per dag. Tel uit je winst!

Eigenlijk hebben alle sigarenrokers maar één ding gemeen: Ze vinden het prettig om te genieten en daar nemen ze de tijd voor. Vandaar ook de stelling van Prof. Dr. Ir. Iteke Weeda dat sigarenrokers betere minnaars zijn. En, denk ik, waarschijnlijk ook betere minnaressen.....

Misschien kan de Nederlandse Vereniging voor de Sigarenindustrie een sticker uitbrengen: CIGAR SMOKERS ARE BETTER LOVERS
Maar voordat dát het imago van sigarenrokers wordt...


Aansprakelijkheid en Copyright
Thuis Zoek Mail


Laatste inhoudelijke aanpassingen: 7:56 PM on 31-01-96