ThuisOmhoogZoekMail
NIEUW

Jury rapport 'Sigaar van het jaar®', 2002


De volgende catergorien zijn beoordeeld:

In de categorie IMPORT zijn genomineerd:

Carlos Toraño Reserva Selecta

Cohiba Coronas Especiales

Macanudo Robust Prince PhillipDe winnaar is:
Macanudo Robust Prince Phillip

Prince Phillip is een mooi afgewerkte, forse sigaar van 190 mm lang en 18 mm dikte. Hij is vrij zwaar en tegelijk mild en zacht, heeft een ronde, volle smaak met een zacht zoete ondertoon. De geur is aromatisch, als gebrande hazelnoten. Na 77 minuten dient zich een redelijk zwaar omslagpunt aan, en de totale rooktijd is 87 minuten. De Prince Phillip is de goedkoopste van de drie genomineerde sigaren, voor € 7,71 verkrijgbaar per 1 of 25 stuks en kreeg een eindcijfer 7,4.

In de categorie CORONA zijn genomineerd:

Van der Donk Eduard

P.G.C. Hajenius Petit Corona Sumatra

Heeren van Ruysdael Coronas Commandeur no 17


De winnaar is
P.G.C. Hajenius Petit Corona Sumatra

De Petit Corona Sumatra is bijzonder mooi afgewerkt, met een lengte van 105 mm en een diameter van 15 mm een bescheiden formaat sigaartje. Dit was in 1986 de allereerste sigaar die de titel "sigaar van het jaar" kreeg toebedeeld. Overigens was de Coronas Commandeur no 17 van de Heeren van Ruysdael de tweede sigaar die deze titel verkreeg en valt ook Van der Donk regelmatig in de prijzen. Er mag derhalve in deze categorie dit jaar gerust van een titanenstrijd worden gesproken.
De Petit Corona Sumatra is vrij vol en krachtig van smaak, gemiddeld zwaar, smaakt iets droog, zelfs een tikje scherp, en heeft een mooie en stevige askegel. Ondanks het bescheiden formaat biedt de Petit Corona Sumatra een lang rookgenot, met een slechts lichte omslag na 32 minuten, en een totale rooktijd van 40 minuten. De prijs: € 2,24, verkrijgbaar per 10 in kartonnen doosje of per 25 in cederhouten kistje.
Het eindcijfer 7,4 is in elk geval minder bescheiden dan het formaat van dit leuke coronaatje, dat met deze overwinning aantoont dat grootte er niet zo toe doet. Wellicht voor zowel dames als heren een geruststellende gedachte!
 

In de categorie SENORITAS zijn genomineerd:

De Olifant VOC

Balmoral Aristocrates

G. de Graaff Divas
 


De winnaar is:

G. de Graaff Divas

Aangezien de jury altijd blind keurt is het opmerkelijk hoeveel vrouwelijke eigenschappen aan deze "heerlijke dame" van 109 mm lengte en 12 mm diameter worden toegeschreven. Zo kwalificeerde één der juryleden de Divas als een "perfect gevormd vrouwtje". Helaas moet hieraan direct worden toegevoegd dat sommige exemplaren juist opmerkelijk slecht zijn afgewerkt.
Divas heeft een niet zeer uitgesproken smaak met aardachtige ondertonen, een laat omslagpunt, 31 minuten en voor een senoritas een lange rooktijd, 35 minuten. Een sigaartje om in alle rust van te genieten, bijvoorbeeld op een zondagmiddag met een glas single malt.
Wij betaalden voor 25 Divas in een cederhouten kistje € 0,75 per stuk en waardeerden deze senoritas met een eindcijfer 7,1.
 

In de categorie CIGARILLOS zijn genomineerd:

Acht zaligheden Cigarillos no 6

De Huifkar Aristos

Justus van Maurik Zandblad cigarillos
 


De winnaar is:

De Huifkar Aristos

De Aristos bezit een rank model: 110 mm lang en 8 mm diameter.
De smaak is in het begin erg zacht, voor een cigarillo opmerkelijk vol van smaak, maar later iets scherp, met een vrij zwaar omslagpunt dat echter pas helemaal op het eind, na 24 minuten komt terwijl de rooktijd 25 minuten is. De Aristos is ideaal als voorspel tot een grotere makker; en net als bij ieder goed voorspel je manend tot enige rust opdat het genot echt wordt doorvoeld.
De Aristos is ruimschoots de duurste van de drie cigarillos, € 1,24 per stuk, verkrijgbaar in gelakte houten kist van 25 stuks. Als gevolg van deze vrij forse prijs blijft het eindcijfer steken op 6,8.


Aansprakelijkheid en Copyright
ThuisOmhoogZoekMail

Laatste inhoudelijke wijzigingen: 26 maart 2002